Journal Standard, Tokyo, Japan

Status

Completed, 2013

Location

Tokyo, Japan

Area

12,000 square feet

Scope
Interior Design
Architecture

The ubiquitous NYC loft is the core inspiration for Journal Standard’s very first flagship store, both in its interior and exterior design. While the loft concept prevails throughout the multi-leveled space, each floor was approached with a different aesthetic to match the brand’s various labels. The basement, where men’s shoes and vintage clothing are displayed, is akin to a lofted cellar, with cozy masculine finishes including a dark coffered ceiling, classic mosaic floors with border accents, and reclaimed New York brick walls. Custom brass lighting fixtures, designed as modern interpretations of turn-of-the-century factory units, light the vintage clothing displays. The ground floor conveys the modern lofts of New York City’s gallery district where the old intersects with the new. Classic materials such as the luminous Arabescato marble floors and reclaimed white subway tiles coexist with black cast iron columns and industrial lighting fixtures. This floor holds Journal Standards newest collections and freshest styles. The second floor, where the women’s department is situated, recalls old New York garment lofts with wood joists, beams and white painted cast iron columns set against unique details including a wall made of custom denim cast concrete blocks. Muted tones permeate the space with the light gray exposed concrete floors, canvas curtains on free standing fitting rooms and white oak display shelves.

BACK TO PROJECTS